Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Нова економічна карта світу: за матеріалами вебінару Євгена Пенцака
Головна
/
Новини
/
Нова економічна карта світу: за матеріалами вебінару Євгена Пенцака
06.05.2022
Нова економічна карта світу: за матеріалами вебінару Євгена Пенцака
3 травня Євген Пенцак, професор та керівник програми MBAF kmbs, поспілкувався зі спільнотою про економічний підхід до аналізу нової карти світу. Ділимося деякими ідеями з вебінару.

Євген продемонстрував, як можна моделювати геополітичні явища, на прикладі війни росії з Україною. А ще відповів за запитання учасників  щодо практичного застосування отриманих результатів. Адже майбутнє — це те, що хвилює нас зараз найбільше.

«Нова карта світу» — назва книги експерта з енергетичних питань Деніела Єрґіна. А також загальний термін, який вказує на геополітичну динаміку змін у сучасному світі. Світ є складною багатовекторною балансуючою системою, а ще його можна розглядати як динамічну гру. І в цій глобальній геополітичній грі з неповною та асиметричною інформацією картами є вуглеводневі ресурси.  

Війна, з точки зору аналітичного підходу, — це теж гра  або частина гри з перебудови глобальних систем та підсистем. Втім, моделювання збройних, антагоністичних конфліктів суттєво відрізняється від моделювання економічних конфліктів. На цьому наголошував Джек Хіршлейфер, теоретик біоекономіки та теорії конфліктів.

Ще одним цікавим поняттям, корисним для аналізу ситуації, є метафора. Обравши певну метафору, ми визначаємо відстань, з якої беремося за допомогою інструментів оцінювати геополітичну ситуацію та картину світу і пробувати прогнозувати наступну точку рівноваги.

Для складних динамічних систем важливо не лише знайти рішення (розв’язок), але й уміти оцінити практичну складову та реальність його втілення. Адже інколи розв’язок може мати властивості хаосу, який хоча й можна моделювати, але практично застосувати не вийде. Принаймні, поки що таких інструментів ми не маємо.

Тому важливо генерувати практичніші ідеї для геополітичного розуміння — як розвивається ситуація. На такому підході базується західна освіта. Згідно нього, зрозуміти проблему можна лише за наявності побудованої моделі з рішенням та інтерпретацій отриманих розв’язків.

Отже, коли в межах моделі визначені елементи глобальної геополітичної гри, цілі гравців, як грати (стратегія), важливим є питання вибору підходу для аналізу складної системи. Євген зазначив, що хоча він застосовує економічний підхід, для повноцінного аналізу складної динамічної системи також використовують історичний, еволюційний, інвестиційний, технологічний підходи та їх синтез.

Важливим етапом моделювання складних систем є вміння знаходити майбутню рівновагу. Рівновага — це коли жоден із гравців не може покращити свого стану, якщо інші гравці зберігають status-quo. В умовах асиметрії інформації та динамічного інформаційного поля у гравців з’являється концепція динамічної рівноваги, яку потрібно вміти аналізувати і прогнозувати.

Усі перелічені етапи є елементами ефективного моделювання поведінки складних систем. Одним із найпотужніших інструментів є метод Монте-Карло,  розроблений випускником Львівської політехніки Станіславом Уламом, учасником Манґеттенського проекту та одним з творців водневої бомби. Основна мета методу — серед всіх альтернативних рішень вибрати найкраще.

Повертаючись до сьогоднішніх реалій, у світі зараз є два глобальних гравця, які разом виробляють 40% світового ВВП, і на яких припадає 50% усіх військових витрат. Це G2 (Group of Two) — Китай і Сполучені Штати Америки. І, рано чи пізно, ці дві тектонічні плити мають зіткнутися.

Щодо України Євген вірить: світ готовий допомагати відновлювати країну, і для нас це буде потужним вікном можливостей. Проте щоб це стало реальним, нашим пріоритетом має стати ВПК, підвищення ефективності аграрного сектору, глобальне лідерство в секторах IT outsourcing та IT-розробок для ВПК, інвестиції та модернізація металургійної сфери для підтримки розвитку ВПК. А ще — організація військового захисту держави на прикладі найкращих практик Ізраїлю та Швейцарії.  

А ось книги, які згадував Євген упродовж вебінару та які можуть бути корисними для розуміння глобальних процесів:

  • Во́ннеґут К. «Вся королівська кіннота»
  • Докінз Р. «Ілюзія Бога»
  • Єрґін Д. «Нова карта світу. Енергетика, клімат, конфлікти»
  • Єрґін Д. «Великий куш. Всесвітня історія боротьби за владу, гроші, нафту»
  • Лем С. Твори різних років
  • Ло Е. «Адаптивні ринки. Фінансова еволюція на швидкості думки»
  • Сапольскі Р. «Біологія поведінки»
  • Улям Станислав «Пригоди математика»
  • Цисинь Лю «Задача трьох тіл»
  • Bernstein, Peter «Against the Gods»
  • Hirshleifer, Jack «The dark side of the force: economic foundations of conflict theory»

 

Повний запис вебінару на Youtube
kmbs live
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...
23.11.2023 в 18:04
«Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати ...