Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Розвиток членських бізнес-об'єднань України
Головна
/
Новини
/
Розвиток членських бізнес-об'єднань України
10.11.2021
Partnerships
Розвиток членських бізнес-об'єднань України
9 листопада у Києво-Могилянській бізнес-школі відбулася очно-дистанційна конференція для лідерів бізнес-об’єднань та активних підприємців.

Її метою було представлення широкій аудиторії мікро-, малих та середніх підприємств можливості долучення до експертних та навчальних напрацювань Проєкту ПРООН «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні» для підвищення їх конкурентоспроможності. Цей Проєкт відбувається у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії.

«Я особливо рада бути сьогодні тут, адже не завжди буває так, що у вас є всі три необхідні складові для успіху», — звернулася до аудиторії Ніколь Рудер, керівниця програм співпраці Посольства Швейцарії в Україні, —  «а саме правильна ідея, яка в нашому випадку полягає у розвитку бізнес-об’єднань, надійні партнери, і попит на те що ми робимо. Мені здається зараз нам вдалося поєднати це».

До привітання долучилася Манал Фоуані, заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні: «Підтримка бізнес-об’єднань мікро-, малих та середніх підприємств —  це нелегкий процес, сповнений значних викликів, один з яких — фрагментація сектору ММСП. Тому лише об’єднавшись та виступаючи єдиним голосом, ММСП зможуть подолати усі перешкоди та зробити свій вклад у стале економічне зростання України». 

«Перші сім бізнес-об’єднань, які навчалися у Києво-Могилянській бізнес-школі й стали частиною цього Проєкту, показали видатні результати,  підкреслив Едуард Мальцев, заступник декана kmbs.  Тому ми сподіваємося, що учасники, які проходять програму зараз, теж матимуть великі здобутки».

Загалом конференція об’єднала майже 200 онлайн- та офлайн-слухачів. Захід відбувався у декілька етапів. Спочатку викладачка Києво-Могилянської бізнес-школи Олена Сапожкова презентувала учасникам лідерську програму для керівників бізнес-об’єднань із компонентом онлайн навчання.  «Це програма про лідерство,  зазначила Олена Сапожкова Адже зміцнення підприємства як такого неможливе без зміцнення лідерства у БО, яке забезпечує спільний розвиток». 

Учасники мали змогу приєднатися до онлайн-компоненту програми навчання прямо на заході. Крім того, усі зацікавлені лідери бізнес-об’єднань України зможуть долучитися до онлайн-компоненту програми «Розвиток членських бізнес-об‘єднань України» до 13 листопада. Програма включатиме трансляцію п’яти щомісячних одноденних модулів, щотижневі вебінари-консультації та онлайн-трансляції з провідними експертами. Детальний розклад вебінарів та реєстрація  за посиланням. 

«Феномен сучасного лідерства дозволяє людям об’єднувати зусилля під чиїмось управлінням, модерацією та фасилітацією, але створювати візію разом»,  так Едуард Мальцев пояснив роль лідера у трансформації сучасних бізнес-об’єднань.  Він наголосив, що успішні лідери формують стале довкілля, сповідують рівність чоловіків і жінок, говорять мовою багатьох культур та є чемпіонами у боротьбі за спільне благо. 

Крім того, експерти представили унікальні напрацювання Проєкту. Зокрема, Ірина Федець, національна консультантка ПРООН, продемонструвала результати картування галузевих та універсальних бізнес-об’єднань в Україні станом на 2021 рік (детальний звіт). «Ідеєю Проєкту було проаналізувати поточну ситуацію бізнес підприємства сектору ММСБ, виділити виклики, з якими вони стикаються, сфери їхнього впливу, а також спробувати оцінити кількість активних об’єднань»,  зазначила пані Ірина. Як результат, було розроблено методологію для проведення аналізу, включно з переліком критеріїв, аналітичним звітом про поточний стан та виклики для БО, а також спільною базою з понад 400 БО в Україні.

Валерій Пекар, викладач kmbs та національний консультант ПРООН, у своїй промові про результати форсайту «Стратегія розвитку ММСБ» зауважив, що основною проблемою сучасного бізнесу є постійна зміна правил гри. Такий висновок очевидний з «карти основних проблем бізнесу», розробленої в ході форсайту. «Ключова проблема для індивідуальних підприємців це невпевненість у завтрашньому дні,  звернувся до аудиторії пан Валерій Для мікробізнесу це високі податки на працю та низька купівельна спроможність. Для малого бізнесу ключовим стає брак робочої сили. А от для середнього бізнесу характерними є незахищеність та рейдерство».

Учасники першої фази Проєкту, яка тривала у 2015-2018 роках, на власних прикладах продемонстрували успішний досвід розвитку та трансформації БО. Зокрема, Тетяна Кравець, член Ревізійної комісії «Української асоціації меблевиків», наголосила: «2018 рік став для нас дуже важливим. Адже відбулася глобальна переоцінка та зміна цінностей». 

«Ми потрапили на першу фазу Проєкту якраз тоді, коли потрібно було щось змінювати,  розповіла Лариса Самосьонок, директорка проєктного офісу ГО “Взаємодія-Плюс”.  Тому те, що нам говорили, стало дуже цінним. Можна сказати, що відбулася певна “революція”, тобто повне відродження нашого бізнес-об’єднання».

«За два роки реалізації проєкту “Цифрова палата” ми оцифрували майже всі сервіси палати, що є підґрунттям для виведення усіх послуг в онлайн-простір»,  поділилася результатами участі у Проєкті ПРООН Наталія Забрудська, віцепрезидентка Торгово-промислової палати України.

На завершення заходу до учасників звернувся Андрій Ремізов, виконувач обов'язків директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». Він анонсував новий спільний проєкт з ПРООН, який стане доступним на порталі Дія.Бізнес наприкінці листопада. «Цей проєкт допоможе вам розповісти про власні БО та залучити нових членів у цифровому форматі»,  наголосив Андрій Ремізов.

«Ми сподіваємося, що ця програма стане не просто інструментом для підвищення вашої індивідуальної та організаційної спроможності, але й інструментом якісної трансформації»,  звернувся із заключним словом до учасників Максим Борода, керівник Проєкту ПРООН «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств України». Пан Максим наголосив, що метою програми є розвиток і посилення не тільки 27 бізнес-організацій, які безпосередньо беруть участь у Проєкті, але й зміцнення усього сектору ММСБ.  

1 / 14
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...