Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Навчальний модуль на Волинь: місцями лідерських еліт
Головна
/
Новини
/
Навчальний модуль на Волинь: місцями лідерських еліт
10.10.2023
Навчальний модуль на Волинь: місцями лідерських еліт

Нещодавно учасники, випускники та команда kmbs мали змогу доєднатися до унікального навчального модуля. Три дні вони досліджували один із найважливіших чинників розвитку держави та нації — еліту та її взаємозв'язки.

За кожним феноменом — бізнесом, мистецьким шедевром, незалежною державою — стоять конкретні люди. Це ті, хто відчуває більшу відповідальність, має більше енергії, спроможностей та мрій. Таких людей прийнято називати лідерами, а в певному контексті елітою. А якщо використати метафору Сервантеса та Липинського, — донкіхотами. Вони попри все творять новий світ, рухають його вперед, навіть тоді, коли усі інші вважають це неможливим.

Цей модуль став спробою показати нерозривний зв'язок між українською елітою, який існує упродовж 800 років, на прикладі одного регіону України — Волині. Адже саме зараз, коли на 33 році життя відновленої української держави ми ведемо криваву війну за право бути, – дуже актуально досліджувати історію, еліту й сенси. Усе те, що закладено у фундамент України та нашої ідентичності.

Учасники дослідили три епохи: княжа доба та складні стосунки між руською елітою, з литовськими союзниками, польськими суперниками та московськими ворогами; перехід від княжої до козацької доби (від 1460 до 1651) та кейси князів Острозьких, родини Вишневецьких, Острозької та Києво-Могилянської академій і Козацької держави; і XIX століття із прикладами В'ячеслава Липинського, родини Косачів і Лесі Українки.

Упродовж модуля учасники звертали увагу на важливі наративи, які свідомо витирались із нашої пам'яті російською та совітською імперіями, а тепер є дуже помічними для української нації:

- Наратив спроможності. На нашій території жили, мріяли і діяли спроможні люди. До XVIII-XIX століття вони не ідентифікували себе українцями, проте це були наші попередники. Досліджуючи потужні князівські роди, козацькі еліти, окремих особистостей, учасники модуля робили акцент на успіху, а не стражданнях, знедоленості та неспроможності.

- Наратив шляхетності. Люди, про яких ішлося упродовж модуля, діяли за певним моральним кодексом, шляхетно вчиняли і мислили довгостроково. Це була повноцінна європейська нація, яка мала власну еліту.

Учасники знайомилися ближче з цими особистостями, їхніми рішення та помилками — не для того, щоб героїзувати когось, а щоб «увласнити» їх, приміряти їхні дії на себе. І, зрештою, уникнути їхніх помилок та наростити спільний фундамент задля побудови успішної української держави.

Адже, як сказав один із учасників модуля на традиційній фінальній рефлексії, «у нас є консенсус і консолідація до будівництва сучасної української нації, ми шукаємо відповіді у минулому й бачимо, що воно дуже різноманітне та не чорно-біле». І це допомагає зробити свої висновки щодо того, як рухатися у сьогоднішньому контексті.

 

kmbs live
30.04.2024 в 15:43
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
30.04.2024 в 15:42
Доказовий маркетинг: модель розвитку бренду | Роман Гавриш ...
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...