Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Головна
/
Новини
/
Корпоративні фінанси: група Presidents’ MBA-25 починає вивчати новий курс
23.11.2023
Корпоративні фінанси: група Presidents’ MBA-25 починає вивчати новий курс
Під час чергового навчального модуля, який відбувався минулого тижня, учасники групи PMBA-25 познайомилися з новим викладачем і занурилися у світ корпоративних фінансів.

Олексій Гавриш – віцепрезидент ТОВ «Інвестиції та Розвиток», член наглядових рад шляхобудівельних бізнес-груп, групи фінтех-компаній США та Канади, Ради експортерів та інвесторів при МЗС України й викладач kmbs. Після знайомства з учасниками він розповів: «Усі ми хочемо управляти грошима, аналізувати дані, усі ми прагнемо, щоб у нас працювала система, усі ми всередині будь-якої корпорації спілкуємося однією мовою – мовою грошей. Проте часто ми про це забуваємо й переходимо на мову амбіцій. А відбувається це тому, що ми не домовилися про однакове розуміння природи грошей, мовою яких розмовляємо. Власник дивиться на них зі свого боку, менеджер – зі свого, бухгалтер – зі свого. І далеко не завжди вони синхронізуються».


Отже, саме з філософії грошей та природи грошей розпочався курс «Корпоративні фінанси» для групи PMBA-25. Разом із викладачем учасники досліджували, що взагалі таке гроші, звідки походять системи управління грошима, яку еволюцію переживали гроші упродовж історії. Дізналися, що пірати фактично являли собою перші корпорації, а бухгалтерію винайшов Фібоначчі
Колись люди управляли своїм бізнесом «за відчуттями», інтуїтивно. Проте якщо хтось хороший підприємець, це не означає, що таким саме буде його син. Отже, щоб передати свій бізнес, потрібно мати інструкції. Це була ідея Фібоначчі, і вона стала основою для системи обліку, якою ми користуємося досі.


Якісна система обліку допомагає бізнесу досягати цілей, але як її будувати? Олексій розповів учасникам PMBA-25, на чому буде сфокусований курс: «Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати систему таким чином, щоб працювати з тією інформацією, походження та якість якої нам зрозумілі. 


А друга теза – потрібно перетворити процес аналізу на процес прийняття рішень. У багатьох компаніях аналіз превалює над ухваленням рішень: керівники просять зробити довідку, скласти звіт, розрахувати – і отримують величезний документ, який ніхто не читатиме, а покладе у стос подібних звітів. Часом навіть вважається: що товщий цей стос, то якісніша система управління в компанії… Це проблема, яка приводить до неякісних управлінських рішень». 
Фінанси, за словами викладача, – це сервісна функція, яка має забезпечити керівника інструментом для прийняття управлінських рішень. А аналіз, який не закінчується ухваленням рішення, – це марне витрачання ресурсу. За допомогою Олексія МВА-учасники вчитимуться уникати поширених помилок і розбудовувати якісну систему корпоративних фінансів.

1 / 5
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...