Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Практикум «Спадок власника»: передати нащадкам себе як людину
Головна
/
Новини
/
Практикум «Спадок власника»: передати нащадкам себе як людину
25.01.2022
Практикум «Спадок власника»: передати нащадкам себе як людину
Коли бачиш гідну людину, то думай про те, щоби зрівнятися з нею. Коли бачиш недостойну людину, то зверни увагу на себе. Радять Конфуцій та Ігор Козловський учасникам PMBA kmbs.

Максима Конфуція, яку нагадав на практикумі для учасників PMBA релігієзнавець, філософ, visiting professor Києво-Могилянської Бізнес-Школи Ігор Козловський, у тому чи іншому вигляді присутня буквально в кожній релігії: не роби іншому того, що собі не хочеш, усвідомлюй власні помилки і будь терплячим до помилок іншого.  

 

Згадували учасники kmbs ще одного мудреця: «Не будь ні вельможею, ні лихварем, ні алкидом, ні пігмеєм. Будь тільки людиною  чуєш? Людиною і знайдеш благо». Це Григорій Сковорода говорить. Його слова так само пропонували обміркувати на практикумі «Спадок власника: що насправді можна передати наступному поколінню» 

 

Будь тільки людиною; порада буцімто проста, а от завдання нелегке, навіть якщо запаковане в рекомендації мудреців. Сакральні тексти, пояснив Ігор Анатолійович,   то є діалог зрілої людини з тайною. В таких діалогах акцентується спосіб, у який можна сформувати людину.  

 

Ігор Козловський запропонував учасникам kmbs виростити за три години людину годного сім'янина, громадянина і бізнесмена. Три робочі групи створювали ідеал «Родина»«Громада»«Бізнес», користуючись підказками Конфуція 

 

У нагоді робочим групам тут стали роздуми Ігор Козловського про етапи формування людини. Від встановлення буквально фізичного зв'язку на рівні відчуттів через надання позитивного прикладу і формування цінностей  до зв'язку на рівні почуттів і сердечного зв'язку. Така схема реалізується у вихованні дитини, вона має бути застосована і до формування дорослої зрілої особистості. Критерієм нашого розвитку завжди є Інший, такий собі спостерігач.   

 

Моральність не може бути встановленою законом чи силою, а тільки через самодисципліну. Одне з правил самодисципліни  самоперевірка, чесне вивчення себе. Ще одне  обачність на самоті, слід дотримуватися норм моралі і без зовнішнього контролю. Створити не етичний ритуал для «зовнішнього використання», а внутрішню мораль  це зокрема й означає створити людину.    

 

Озброєнні і підготовлені у такий спосіб, робочі групи взялися обмірковувати родину, громаду, бізнес.   

 

Під час роботи в групах у спільний простір аудиторі раз-по-раз влітали сентенції і питання, яким позаздрив би якийсь філософський конгрес: «Розуміти  значить, розуміти, що таке добре і що таке погане», «Міняючи себе, міняєш іншого», «Досягти зрілості, перейшовши внутрішній бар'єр непевності в своїх спроможностях, незнання своїх потреб», «Мати переконання? Ні, уміти узгоджувати їх із переконаннями інших», «Як це, бути самому собі арбітром?», «Уміти робити те, що не подобається, якщо це важливо для іншого, навіть якщо це іншому теж не подобається», «Розуміти те, на що ми маємо право і спроможні відкрито про це говорити», «У який спосіб визначити те, з чим ми готові миритися?». Обговорення було напруженим, тривала складна робота, зрештою учасники шукали способу перетворення істоти на суб'єкта. 

 

Кожна робоча група захищала перелік якостей, спроможностей і чеснот сім'янина, громадянина, бізнесмена відповідно. Професор Козловський попередив, що найскладнішим буде гуртом доповнювати ті списки. Нам всім складно надається до формулювання те, що ми вважаємо надто очевидним. Так же непросто сформулювати щось, що ми точно знаємо, але не уміємо про це говорити. Всі три списки очевидно доповнювали один одного, багато в чому збігалися. Та до кожного з них спільними зусиллями довелося додавати «любов». Либонь, це якраз те, що добре знаємо, але не уміємо  говорити.  

 

У фіналі роботи Ігор Козловський пояснив контекст вправи. Під час практикуму учасники kmbs творили ідеал Родини, Громади, Бізнесу, оскільки саме ідеал ми залишаємо у спадок.  

kmbs live
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...
23.11.2023 в 18:04
«Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати ...